Med, ktorého sa v slovanských oblastiach Európy dorábalo na začiatku
nášho letopočtu oveľa viac ako v iných jej častiach, bol podľa
Popelkovej slov nielen veľmi žiadanou potravinou, keďže slúžil ako
sladidlo, ale i oceňovanou obchodnou komoditou. "V tradičnej
roľníckej, predindustriálnej kultúre na Slovensku si med zachoval svoj
význam, pretože sa mu pripisovala veľká hodnota, a hoci to bola bežná
potravina, bežné sladidlo, vo chvíli, keď sa dostal do nejakých
obradových súvislostí, napríklad na štedrovečerný stôl, jeho hodnota
stúpala," vysvetlila s tým, že z rovnakého dôvodu sa na
štedrovečerných stoloch našich predkov objavovala slama, ktorá mala
symbolizovať bohatstvo nasledujúceho roka, či mak, aby bola v rodine
všetkého hojnosť.
Keďže boli s medom spájané i liečiteľské a magické vlastnosti, v čase
Vianoc mal i svoju rituálnu funkciu. Fungoval ako prostriedok, ktorým sa
pri štedrovečernom stole rodina vítala. "V niektorých oblastiach
Slovenska to bol muž, gazda, v niektorých oblastiach žena, robili
ostatným členom rodiny krížik na čele prstom namočeným v mede. Z tohto
medového krížika sa potom robili všelijaké veštby. Inde si členovia
rodiny navzájom robili krížiky s tým, aby naďalej zostávali spolu a boli
medzi nimi dobré vzťahy," priblížila Popelková. Rýchlo uschnutý či roztečený medový krížik mal napríklad symbolizovať skorú smrť svojho nositeľa.
Po ukončení vianočnej večere sa med, ktorý bol na štedrovečernom stole, nikdy nepoužíval ako bežný med. "Tým, že sa jeho hodnota znásobila použitím na stole, stal sa veľmi významným liečivom," dodala Popelková.
Liečivých účinkov medu, ktoré mohli pozorovať už naši predkovia, je podľa toxikológa a apiterapeuta Libora Marka hneď niekoľko. "Med,
zvlášť takzvaný medicínsky, je známy svojou schopnosťou napomáhať
procesu hojenia rán vrátane popálenín či dekubitov, svojou silnou
antioxidačnou schopnosťou, dezinfekčnými účinkami a vďaka vysokému
obsahu vitamínov v ňom tiež poskytuje úľavu pri respiračných ochoreniach
či zmiernenie bolestí pri problémoch s trávením. A je tu ešte jeho
schopnosť prospievať spánku," zhrnul pre TASR, pričom pripomenul, že
dôležité pre zachovanie liečivých účinkov medu je jeho správne
skladovanie na tmavom a chladnom mieste.